Optiska Telegrafen hemma igen!
År 1796 byggdes en optisk telegraf upp på Signalberget söder om badviken vid Albert Engströms Ateljé.
Med hjälp av telegrafen sköttes en stor del av kontakten med Finland över en motsvarande station på Signilskär i Ålands skärgård. Optiska telegrafstationer placerades så att det fanns fri sikt till nästa station. Stationerna var länkar i en kedja, där signalerna repeterades steg för steg tills meddelandet nådde slutstationen.
Det tog mindre än en halvtimme att sända ett meddelande från Stockholm till Grisslehamn – en ordonnans med hästtransport behövde ett par dagar. Den optiska telegrafen uppfanns år 1794 av friherre Edelcrantz. Hans optiska kommunikationssystem är genialt i sin enkelhet.
Det är binärt och föregångare till nutidens dataspråk! Telegrafen har tio järnluckor som öppnas och stängs växelvis i upp till 1024 olika kombinationer. Siffror och bokstäver samt mer allmänt förekommande stavelser och ord var samlade i en signaltabell med totalt 20080 olika uttryck. 1994, på 200- årsdagen av Edelcrantz uppfinning, lät Telemuséet bygga en replika av Grisslehamns optiska telegraf på Gärdet i Stockholm.
När Telemuséet lades ned övergick samlingarna till Tekniska muséet som 2014 donerade telegrafen till Grisslehamn och Norrtälje.
Se ”Optiska Telegrafen i Grisslehamn” på Facebook!